esencialne aminokisline

Esencialne aminokisline so nujne za naše dobro počutje in zdravje

Esencialne aminokisline so sestavine, ki so glavne za sestavo beljakovin in jih je v našem telesu kar 20 %. Esencialne aminokisline imajo zelo pomembno vlogo pri prebavi. Zgradijo tudi hrustanec, krvne celice, kosti in so glavna sestavina hormonov. Tudi nevrotransmiterji so odvisni od njih, ti pa vplivajo na telesne funkcije ter naše dobro počutje. Te kisline sestavljajo beljakovine, ki pa so dolge kompleksne verige aminokislin. Te pa se med seboj povezane, kot je vse v našem telesu povezano in odvisno drug od drugega.

 esencialne aminokisline

Vse beljakovine, ki jih pojemo, se razgradijo na posamezne esencialne aminokisline, ki jih tisti trenutek naše telo potrebuje za dobro delovanje in počutje. Nato te esencialne aminokisline, ki so se sestavile v novo beljakovino tvorijo točno tako beljakovino, ki jo tisti trenutek potrebujemo in je povsem specifična od trenutka do trenutka. Zato so te aminokisline osnovni gradniki za beljakovine in jih poznamo osem.

Dejansko lahko esencialne aminokisline dobimo le s pomočjo uživanja pravilne hrane. Zato moramo jesti uravnoteženo, ker pride drugače do pomanjkanja beljakovin in slabega počutja ter porušitve zdravja.

Najbolj kakovostna živila za tovrstne beljakovine so preverjeno rastlinskega izvora, ki so topne v vodi in se v telesu res dobro razgradijo in ne gnijejo, kot druge beljakovine, ki niso topne v vodi. Veliko teh kislin vsebujejo na primer soja, kvinoja, ajda in druge rastline. Če te hrane ne uživate dovolj, potem si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo te kisline in jih prebivajo iz različnih virov, zato, če hočete zdravo hrano preverite, ali so rastlinskega izvora ali ne.

Vsekakor je najbolj pomembno, da se pravilno prehranjujete, ker izvlečki gotovo niso enaki kot hrana, saj rastlina vsebuje še druge snovi, ki se med seboj dopolnjujejo in zato bistveno bolje učinkujejo, kot izvlečki, ki jih je treba zelo previdno jemati, saj lahko tudi ravnovesje telesa narušijo, če se ne držite navodil oziroma jemljete samo eno sestavino.

Rate this post