daljnovidnost

Kako odpraviti daljnovidnost?

Če vas zanima kako odpraviti daljnovidnost, lahko na tej spletni strani najdete vse potrebne informacije.

Izhaja iz latinske besede hyperopia in je motnja vida. Nastane zaradi nepravilne oblike očesnega zrkla. Posledica prekratkega zrkla je ta, da se slika, ki jo oko vidi izostri na mrežnico. Oko ne more ustvariti fokusa na bližnje predmete, oddaljene predmete pa vseeno lahko vidi.

daljnovidnost

Pri človeku, ki vidi jasno in čisto sliko, sta roženica in leča ukrivljeni in lomita svetlobne žarke. Ti se usmerijo na mrežnico na kateri je plast celic, te pa so občutljive na svetlobo. Tako lahko mrežnica svetlobne žarke pretvori v impulze. Tako so ti naprej posredovani možganom, ki jih prepoznajo kot sliko.

Če do tega ne pride oz. žarki niso pravilno usmerjeni na mrežnico, je slika, ki jo vidite zamegljena (refrakcijska napaka). Zaradi tega pri človeku nastane dioptrija. Je enaka obratni vrednosti goriščne razdalje v metrih. Daljnovidnost se pojavi, ko se žarki, ki vstopijo na mrežnico lomijo.

Največkrat nastane zaradi prekratkega očesnega zrkla. Razlog je lahko tudi premajhna lomnost optičnega sistema. Ljudje, ki se srečujejo s takimi težavami slabo vidijo na blizu, na daleč pa jasno. Korekcijo takšne napake pa lahko zagotovi dioptrija zbiralne leče.

Daljnovidnost zmanjšamo z lečami ali očali, lahko pa opravimo tudi operacijo oči, ki odpravi dioptrijo. Popravi se s korekcijo z zbiralno lečo. Če izvedemo korekcijo s kontaktnimi lečami, ravno tako uporabimo zbiralne leče, razlika je v tem, da jih vtaknete v leče namesto v očala. Očala in kontaktne leče pomagajo odpraviti kratkovidnost le takrat ko jih nosite, medtem ko operacija oči trajno odpravi dioptrijo.

Pri laserski operaciji gre za kirurški poseg, pri katerem se uporabi hladen termalni žarek. Ta nežno preoblikuje površino očesa (roženico). Odstrani mikroskopske delce tkiva, pri tem pa se roženica izravna. Na tak način se odpravi kratkovidnost. Če roženici povečamo strmino, pa se odpravi daljnovidnost.

Rate this post