slovenski med

Kako prepoznati slovenski med z geografskim poreklom

Slovenski med je unikaten in ima lahko tudi geografsko označbo za poreklo. Če kupite slovenski med od dobrih pridelovalcev medu, boste kupili enega najboljših izdelkov na svetu, saj je slovenski med resnično cenjen tudi v tujini. To pa zato, ker je kvaliteten, čist in okusen ter ni sintetičen, kot ga poznajo v tujini, kjer je pristen čebelji med resnično redek. V tem članku preberite, kaj je geografska označba porekla za med in kako jo prepoznate.

slovenski med

Slovenski med ima lahko geografsko označbo za poreklo

Slovenski med je lahko etiketiran tako, da ima jasno geografsko označbo, iz kje točno izhaja, iz katerega konca Slovenije. Tako boste točno vedeli, kako čist je in kakšen specifičen okus lahko pričakujete, ker ima vsaka pokrajina posebno podnebje in rastline, s katerih čebele med pridelajo.

Če boste na embalaži našli kratico SMGO pomeni, da gre za slovenski med z geografskim poreklom. Ta certifikat je potrdil Bruselj zato, da komisija pregleda izdelek, če ustreza vsem visokim standardom in zahtevam po kvaliteti in geografskem poreklu. Certifikat zagotavlja, da boste dobili resnično zelo kakovosten in pristen izdelek. Čebelar, ki prejme tak certifikat se zaveda, da mora slediti tem standardom, drugače je podvržen temu, da se mu ta naziv lahko odvzame.

Ozaveščeni in srčni čebelarji se sami po sebi zavedajo tega, da mora biti izdelek kvaliteten tudi, če ne bi imeli certifikata, zato se po tem pridelovalci med seboj razlikujejo. Nekateri tudi dodajajo sladkorje v med ali čebele preveč silijo v pridelavo medu s tem, da jim dajejo sladkor za krmo, ker ne morejo dovolj nabrati nektarja iz katerega naredijo med. To je nehumano in tudi nevarno za človekovo zdravje. Če hočete sebi dobro, vedno iščite nalepko, ki zagotavlja, da je med pristen in ima geografsko poreklo.

Kako prepoznate med z geografsko označbo?

Slovenski med z geografsko označbo boste hitro prepoznali po osebnih kozarcih, v katerih se takšen med toči. Ti kozarci so namenjeni samo medu in so značilni za našo državo. Poleg tega je na kozarcu prelepka, ki je za vse oblikovana enako in na njej je jasno na vrhu kozarca torej na pokrovu označeno, da gre za slovenski med. Nikakor tega ne morete zgrešiti.

Na nalepki je tudi prepoznaven logotip čebelarske zveze Slovenije. Ker je na nalepki tudi označba, EU je to jasen znak, da gre za izdelek, ki ima geografsko označbo in ima človek kar dober občutek, ko kupi izdelek, ki je bil zagotovo narejen doma. To pomeni, da je komisija preverila, kje točno je bil ta izdelek narejen in da je njegov izvor znan ter sledljiv.

Na vsakem kozarcu je tudi serijska številka, po kateri je dejansko vsak kozarec sledljiv. Tako vemo točno, s katerega travnika je ta med prišel v naš dom. Tako boste vedeli, da imate doma res kvaliteten izdelek, ki je pristen in je zato tudi več vreden in je cena tudi temu primerna. Ne bo se vam treba bati, da bi bile v takem izdelku kemikalije, onesnaženost ali sladkor, ki izjemno slabo vplivata na zdravje in namesto, da bi bil izdelek zdrav, je ravno obratno. Zato vedno sledite obliki značilnega kozarca ter nalepki, da je ta med resnično pridelan pri nas.

Rate this post