sončna očala

Sončna očala zagotavljajo ohranjanje vida

Oči so organ s katerim zaznavamo svet nikoli sebe. Da bi vid ohranili skozi celo življenje, moramo zanj skrbeti takrat, ko je ta v najboljši kondiciji. Med glavne vire trajnih poškodb oči sodi tudi sončna svetloba zato so sončna očala nekaj, na kar ne smemo nikoli pozabiti.

Kako sončna očala ohranijo zdravje oči?

Kakovostna sončna očala so pripomoček, ki ni le modni dodatek, pač pa opravlja številne druge, izredno pomembne naloge. Uporaba sončnih očal se v dnevnem, zlasti poletnem času, priporoča, saj vas lahko očala zaščitijo pred škodljivo ultravijolično svetlobo, ki lahko vodi do katarakte oziroma sive mrene. Gre za bolezensko stanje oči, pri katerem se nad lečo ustvarja poseben sloj, ki prekrije lečo, zaradi česar oseba slabše vidi. Gre za izredno pogost pojav, ki je sicer povezan tudi s samim staranjem. Da bi stanje izboljšali, se lahko bolniki posvetujejo s specialisti in opravijo posebno operacijo.

sončna očala

Poleg pojava sive mrene, lahko modra svetloba poveča tveganje za pojav poškodb rumene pege. Slednja je v očesu odgovorna za nastanek slike. Snopi sončnih žarkov morajo skozi ostale dele očesa prispeti ravno do območja slepe pege, da se tam tvori pomanjšana in narobe obrnjena slika, ki jo nato možgani procesirajo, da vidimo pravo podobo. Zgodnji znaki poškodb rumene pege se odražajo v zamegljenem vidu, večji potrebi po svetlobi ob opravilih ter težavah s prepoznavo obrazov, ko so ti še oddaljeni.

Uporaba sončnih očal izboljša in poenostavi gledanje v obdobju sončne svetlobe, kar vodi v manjšo potrebo po mižanju. Prav tako uporaba sončnih očal olajša prilagajanje oči na temnejše prostore, kar je zlasti pomembno pri vožnji skozi tunele, ko lahko počasnejše prilagajanje vodi v prometne nezgode.

Kakšna očala izbrati?

Pri izbiri kakovostnih očal je ključno upoštevanje, da morajo očala vključevati zaščito pred UV-žarki. Preizkusite različne tipe očal, ki se bodo najboljše prilagodile vašemu obrazu. Investirajte v očala, ki bodo z vami več sezon in bodo zagotovila varnost, ne le estetsko vlogo. Zavedajte se, da večja očala zagotavljajo več zaščite, hkrati pa je pomembno, da jih na zunanjih površinah uporabljate, kar se da pogosto.

 

Rate this post