sejanje trave

Kako poteka sejanje trave?

Sejanje trave je prvo pomladansko dejanje na zelenicah okoli hiše ali poslovne stavbe. Travo je treba sijati zgodaj, da lahko ob prvem pomladanskem dežju zraste hitro in lepo enakomerno. Če želite, da je trava okoli vaše hiše ali poslovne stavbe lepa, enakomerna in mehka, potem je nujno, da posejete pravo seme, drugače bo rastla naravna trava s plevelom, kar bo naredilo zelenico zelo kaotično in raznoliko, kot si ne želite. Potem jo bo tudi težko kositi, kar je treba izvajati skoraj vsak teden, če je dež, če hočete imeti fantastično travo.

sejanje trave

Ne pozabite, da je sejanje trave nujno za vse zelenice že od februarja naprej, če ste na Primorskem, od marca naprej, če ste druge in aprila, če ste visoko v gorah. Nič ni narobe, če travo sejete še prej, seme bo enostavno počakalo, le saj boste težko zrahljali zemljo, če bo še zmrznjena in tudi proti pticam boste morali zelenico zavarovati z zastirko, drugače bodo pojedli vse seme.

Sejanje trave se naj prične, ko skopni sneg in se zemlja odtaja, to pa je iz leta v leto drugače. Če so zume zelo dolge in mrzle, bo to kasneje, kot običajno. Preden začnete sejanje trave zrahljate zemljo, kar lahko naredite na različne načine z raznim orodjem, ki ga dobite v zadrugah. Delate lahko ročno ali strojno. Nekateri odstranijo zgornji del plasti zemlje s travo vred in nasujejo nekaj humusa, dodamo gnojilo za travo in posejejo travo ter jo rahlo zatrpajo v zemljo z grabljami.

Sejanje trave bo obrodilo največje sadove, če boste takoj vse zalili ali vklopili namakalni sistem ter potem to pokrili z zastirko, da ptice ne pojedo semena. Če pade naravni dež pa je toliko bolje, trava bo še bolje rastla. Tam, kjer je suho in vroče podnebje pa imejte obvezno namakalni sistem, ker bo drugače trava rjava namesto lepo zelena in mehka.

Rate this post