Ročni oblič

Ročni oblič – nepogrešljivo orodje za lesne obrtnike in domače mojstre

Lesna industrija je ena najstarejših in najpomembnejših panog na svetu in v zadnjih desetletjih se uspešno sooča z izzivi v smislu učinkovitosti in produktivnosti. Lesno obdelovalni stroji so ključni dejavnik pri doseganju večje učinkovitosti in produktivnosti v tej industriji. Ne glede na to, ali gre za izdelke iz lesa iz domače delavnice ali pravega lesnega obrata, določeni pripomočki oziroma stroji za obdelavo lesa so pri tem delu enostavno nepogrešljivi. Vse od strojev za razrez, vrtanje, sušenje pa do tistih za obdelavo lesenih površin – vsak ima svoj namen in delo bistveno olajša.

Če se na kakršen koli način srečujete z obdelavo lesa, ste zagotovo slišali že tudi za ročni oblič, priročno napravo, ki omogoča okretno skobljanje želenih površin in pobiranje robov. Vse o obliču in tudi ostalih strojih za obdelavo lesa smo za vas zbrali na enem mestu, zato vabljeni k branju.

Leseni izdelki 

Vas delo in ustvarjanje z lesom sproščata? Potem, če že niste, je čas, da se lotite svojega prvega lesnega projekta. V svoji domači delavnici lahko ustvarite širok spekter izdelkov iz tega čudovitega materiala:

 • Okvirje za slike in ogledala
 • Stole, mize in klopi
 • Regale in police
 • Lesene škatle in zaboje
 • Ograje in vrtno pohištvo
 • Lesene igrače in učne pripomočke
 • Lesene jedilne deske in kuhinjske pripomočke

V večjih industrijskih obratih pa strokovnjaki na tem področju iz lesa izdelujejo večje količine standardiziranih izdelkov, kot so na primer postelje, omare, kuhinjski elementi, pisarniško pohištvo, vrata, okna, stopnice, talne obloge, leseni izdelki za gradbeništvo in notranji dekorativni elementi.

V obeh primerih, če se z izdelavo produktov iz lesa ukvarjate ljubiteljsko ali profesionalno, pa pri tem delu brez posebnih strojev ne gre. Če se z lesom že ukvarjate, verjetno ročni oblič že poznate, kaj pa ostale?

Les je čudovit material, iz katerega lahko ustvarimo širok nabor izdelkov

Stroji za obdelavo lesa

 

 • Stroji za razrez lesa

Stroji za razrez lesa so ključni del vsakega lesno obdelovalnega obrata. Te naprave lahko lesene hlode razrežejo na deske, lesne letve, tramove in ostale lesne izdelke, ki se lahko uporabijo za gradnjo ali proizvodnjo pohištva. Obstaja veliko različnih tovrstnih strojev, od ročnih pa vse do avtomatskih, ki se lahko programirajo za izvajanje posebnih nalog. Ti stroji znatno pomagajo pri zmanjševanju časa obdelave lesa in količine odpadkov.

 • Stroji za predelavo

Stroji za predelavo lesa služijo obdelavi različnih vrst lesa v sekance, žagan les, lesni pelete in drva za kurjavo. Poznamo veliko različnih strojev za predelavo, vse od manjših naprav za domačo uporabo pa do velikih industrijskih strojev.

 • Stroji za vrtanje in rezkanje lesa

Ti stroji so pomembni pri izdelavi različnih lesnih izdelkov, kot so denimo lesni okvirji, stopnice, skulpture in drugo. Glavni deli teh strojev so vrtalne glave in rezkarji, ki les obdelujejo in ustvarjajo mnoge oblike in vzorce.

 • Stroji za sušenje lesa

Sušenje lesa je ključno za preprečevanje gnilobe, deformacije in razpok. Ti stroji za učinkovito sušenje lesa uporabljajo različne metode (sušenje z vročim in hladnim zrakom ter z vakuumom).

 • Stroji za obdelavo površine

Stroji za obdelavo površine lesa produktu dajejo končno obliko. Te naprave lahko uporabljamo za različne procese, kot so skobljanje (tukaj se uporablja ročni oblič) brušenje, lakiranje, barvanje in poliranje. S pravilno uporabo teh naprav lahko dosežemo visokokakovostne površine na lesnih izdelkih, kar jim dodaja vrednost ter hkrati povečuje produktivnost obrata.

Stroji za obdelavo lesa zmanjšajo čas proizvodnje izdelkov

Za učinkovito skobljanje potrebujete kakovostno napravo

Skobljanje je postopek obdelave lesa, pri katerem se z lesa odstranjujejo nepravilnosti in izravnavajo površine. Gre za postopek, pri katerem se ustvarjajo gladke, ravno obdelane površine na lesu, ki so nato primerne za nadaljnjo obdelavo – brušenje, barvanje ali lakiranje.

Pri skobljanju je pomembno, da je rezilo skobljanika ostro in nastavljeno na ustrezno globino, da se odstrani samo tanek sloj lesa. Prav tako je pomembno, da se les obdeluje v nasprotni smeri lesnih vlaken, saj se s tem prepreči trganje ali lomljenje lesa.

Vse to se doseže z uporabo orodja, imenovanega ročni oblič. Ročni oblič ima rezilo, ki se z vrtenjem ročaja vleče preko površine lesa in odstranjuje tanko plast lesa.

Zakaj ročni oblič ne sme manjkati v vaši delavnici?

Ročni oblič se uporablja za skobljanje želenih površin, hkrati pa tudi pobira robove

Ročni oblič je torej naprava, ki omogoča okretno skobljanje želenih površin, hkrati pa tudi pobira robove. Gre za orodje, ki domuje v vseh manjših in večjih delavnicah, ki se ukvarjajo z izdelki iz lesa, nepogrešljivo pa je tudi za tesarje, krovce in druge mojstre, ki se pri svojem delu srečujejo z obdelavo lesa.

Ročni oblič je izredno priročno, trdno in stabilno orodje. Zakaj je tako priljubljen?

 • Upravljamo ga lahko z eno roko
 • Je lahek in hkrati dovolj okreten
 • Na voljo so različni modeli z različnimi širinami skoblja
 • Globina skobljanja in žlebenja je prilagodljiva

Ko kupujete ročni oblič, bodite pozorni, da je skobeljna plošča tlačno lita in valjanja z V-zarezo, s katero preprosto pobirate robove obdelovanca. Ročaj ročnega obliča naj bo prevlečen s protidrsno snovjo, odsesovalni priklop pa mora omogočati, da na ročni oblič priklopite sesalnik (za učinkovito odstranjevanje prahu).

Motor, ki ga ima ročni oblič, je dovolj močan tudi za zahtevnejša opravila, zato se tovrstno orodje odlično obnese tako na terenu kot tudi v delavnici.

Kako izbrati ustrezne obdelovalne stroje za vašo delavnico

Še najbolj izurjen mojster pri svojem delu uporablja stroje, ki mu olajšajo in optimizirajo njegov delovni proces. Nič drugače ni pri obdelovanju lesa in proizvodnji izdelkov iz tega materiala.

Pred nakupom potrebnih naprav, ki vam bodo olajšale lesarsko delo v vaši domači delavnici, vam zato svetujemo da:

 • Definirate svoje potrebe

Preden se odločite za nakup stroja za obdelavo lesa, je pomembno, da dobro razmislite o svojih potrebah in o tem, kakšne produkte boste izdelovali.

 • Izberete pravega prodajalca

Pomembno je, da izberete pravega prodajalca, ki vam bo zagotovil kakovostno napravo in servis. Prav tako je ključno, da vam prodajalec o stroju poda vse potrebne informacije.

 • Določite svoj proračun

Pred nakupom lesno obdelovalnega stroja je pomembno, da določite svoj proračun. Ta naj bo odvisen od tega, ali se boste z obdelavo lesa ukvarjali ljubiteljsko ali morda začenjate svoj posel in boste zato potrebovali več pripomočkov.

 • Izberete kakovost

Pomembno je, da izberete napravo, ki bo zagotavljala dolgo življenjsko dobo in ustrezno delovanje. Prav tako bo kakovosten stroj zahteval manj vzdrževanja in popravil.

 • Preverite zmogljivost

Pri nakupu novega stroja za obdelavo lesa je pomembna tudi ustrezna zmogljivost za vaše potrebe. Bodite pozorni, da izberete stroj, ki lahko obdela les v želeni količini in kakovosti.

 • Upoštevate varnost

Izberite napravo, ki ima ustrezne varnostne funkcije. Varnostni ukrepi, kot so zavore, varnostne stikala in omejevalniki hitrosti, so ključnega pomena za varno delo.

 • Ste pozorni na garancijo

Tako kot pri vsakem pomembnejšem nakupu je ključno, da prodajalec izdelka nudi tudi garancijo.

Sodobni stroji za obdelavo lesa so v veliki meri prispevali k razvoju industrije pohištva in gradbeništva. Skobljanje z visoko hitrostjo, na primer, omogoča obdelavo velikih količin lesa v krajšem času, kar pa lahko pomeni nižje stroške in krajši proizvodni čas. Kljub temu, da stroji lahko zmanjšajo čas obdelave in stroške, pa ročno oblikovanje še vedno prinaša večjo natančnost, ko gre za obdelavo težje dostopnih območij ali pa za ustvarjanje zapletenih oblik.

Tako ali drugače, izdelki iz lesa so zaradi svoje lepote, topline, izolacijskih lastnosti in trajnosti eni izmed najbolj priljubljenih na trgu. Z nekaj iznajdljivosti, smisla in veselja lahko tudi v domači delavnici ustvarite del pohištva ali razne dekorativne elemente za vaš dom. Pri tem pa vam bodo delo zagotovo zelo olajšali ročni oblič in drugi pripomočki za obdelavo lesa, ki jih najdete tudi v vseh specializiranih spletnih prodajalnah.

Rate this post