lasersko odstranjevanje dlak

Lasersko odstranjevanje dlak je neboleč in trajen postopek

Odvečne dlake so lahko precej nadležna stvar, britje ali voskanje le-teh pa je pogosto zamudno in neprijetno opravilo. Optimalna rešitev te težave je tako lasersko odstranjevanje dlak, ki trajno in na neboleč način odstrani dlake. Tovrstno odstranjevanje dlak poteka s pomočjo naprednih medicinskih laserjev, ki delo opravijo učinkovito. Tako se lahko s pomočjo laserskega odstranjevanja dlak za vedno poslovite od dlak, ki jih sedaj neprestano odstranjujete z britjem ali voskanjem. Zaradi trajnosti laserskega odstranjevanja, pa je ta postopek vedno bolj popularen in nanj prisega vedno več ljudi.

lasersko odstranjevanje dlak

 

Zakaj se odločiti za lasersko odstranjevanje dlak?

Najpogosteje se za odstranjevanje dlak uporabljajo britje in voskanje, ali pa uporaba depilacijskih krem. Ta način odstranjevanja dlak je neredko boleč, prav tako pa ti postopki dražijo kožo in so včasih neučinkoviti. Vsekakor pa gre za načine odstranjevanja dlak, ki so začasni. To pomeni, da je potrebno neprestano britje ali voskanje, včasih celo vsakodnevno, kar je lahko zamudno. Nasprotno pa je lasersko odstranjevanje dlak trajen postopek, ki potrebuje le občasen obnovitveni postopek. Z vidika trajnosti je to boljši način, prav tako pa je ta postopek tudi neboleč. Mnogi trdijo, da gre za najbolj učinkovit in tudi najbolj varen način odstranjevanja dlak.

Kako deluje odstranjevanje dlak s tehnologijo diodnega laserja?

 

Lasersko odstranjevanje dlak se izvaja s pomočjo tehnologije diodnega laserja, ki pri svojem delovanju oddaja svetlobo določene valovne dolžine. Ta svetloba se absorbira v pigmentu oziroma melaninu, ki je odgovoren za barvo dlak. Absorbirana svetlobna energija laserja se nato pretvori v toplotno energijo, ki poškoduje celice dlačnega folikla. Te celice so odgovorne za rast dlak, zato se z uničevanjem dlačnih foliklov, uničijo tudi dlake, ki iz uničenih foliklov ne zrastejo ponovno. Zaradi tega je proces s pomočjo uporabe diodnega laserja trajen, saj dlakam onemogoči ponovno rast.

lasersko odstranjevanje dlak

Kako poteka lasersko odstranjevanje dlak?

Proces odstranjevanja dlak se začne tako, da terapevt označi območje odstranitve dlak in ga razdeli na več delovnih enot. Po označitvi na te dele nanese prozoren gel, ki je namenjen omogočanju lažjega drsenja laserja po površini kože. Pred začetkom procesa prejme pacient zaščitna očala, ki jih mora nositi skozi celoten postopek. Terapevt nato začne z odstranjevanjem tako, da z laserjem drsi po površini kože. Omenjeno drsenje pacient občuti le kot prijetno hladno glavo laserja, ostalega pacient ne občuti, saj je lasersko odstranjevanje dlak neboleč postopek. Po končani terapiji se namazan del kože obriše in postopek je s tem zaključen. Celotna terapija tako traja od 30 do 60 minut.

Kako se pripraviti na lasersko odstranjevanje dlak?

Pomembno je vedeti, da se je priporočljivo izogibati odstranjevanju dlak z depilacijskimi metodami, med in pred posameznimi laserskimi terapijami. Prav tako je za doseganje optimalni rezultatov priporočljivo, da koža ni zagorela, zato se v tednih pred terapijo izogibajte neposrednemu izpostavljanju soncu in tudi uporabi samoporjavitvenih sredstev. Poleg tega se izogibajte še uporabi sredstev za posvetlitev dlak. Dobro je, da se na lasersko odstranjevanje dlak pripravite tako, da si 24 ur pred terapijo obrijete področje, kjer se bo terapija izvajala. Na samo terapijo pa se odpravite z očiščeno kožo, ki naj ne vsebuje sledi ličil, negovalnih sredstev in dezodorantov.

Kaj početi po laserski terapiji?

Po končani terapiji je priporočljivo, da uporabite kremo za pomiritev kože, ki vsebuje še zaščiti faktor. Ob koncu terapije se namreč lahko pojavi rahlo pordela koža ali pa manjša oteklina okoli dlačnih foliklov, zato lahko te predele namažete s kremo. Pordelost in manjša oteklina sta pričakovana učinka, ki praviloma trajata do največ 72 ur po opravljeni terapiji. Po koncu laserske terapije je dobro, da kožo zaščitite pred neposredno sončno svetlobo, zato se temu dodatno izogibajte in uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem. Nekaj dni po terapiji pa lahko zasledite nove dlake, vendar te kmalu začnejo postopoma odpadati.

lasersko odstranjevanje dlak

Kdaj se pokaže rezultat laserske terapije?

Za optimalne rezultate je potrebno, da se lasersko odstranjevanje dlak ponovi večkrat. Dlake namreč rastejo v treh fazah, odstranjevanje dlak pa je možno le v prvi oziroma aktivni fazi rasti. V vsaki terapiji je v tej fazi približno 15-20 % dlak, zato je potrebno terapije ponoviti. Navadno se lasersko odstranjevanje dlak ponovi od 6-8 krat, v razmaku šestih tednov. V tem času se že pokažejo rezultati, čas do popolne odstranitve dlak pa je odvisen od obravnavanega področja, vrste dlak, specifičnih želja pacienta in tipa uporabljenega aparata.

Za koga je lasersko odstranjevanje dlak primerno?

Lasersko odstranjevanje dlak je primerno za osebe, ki si želijo odstraniti neželene dlake na obrazu ali telesu. Prav tako je primerno za vse, ki se želijo znebiti neprestanega odstranjevanja dlak s pomočjo britja, voskanja ali uporabe depilacijskih krem. Primerno je tudi za osebe, ki se pogosto soočajo z vraščenimi dlakami in s hipertrihozo. Pogoja za opravljanje laserske terapije pa sta ta, da oseba na področju izvajanja terapije nima tetovaž in ne prejema fotosenzibilizirajočih zdravil. Prav tako pa za izvedbo laserske terapije niso primerne ženske, ki so noseče in dojijo.

Rate this post