kompresorji

Kompresorji so uporabni za marsikatero opravilo

Kompresorji so zagotovo ena izmed bolj uporabnih stvari, zato bi moral vsak imeti doma vsaj enega (sploh če živite v lastni hiši). Prodaja kakovostnih kompresorjev se ponavadi poveča v času zunanjih del, ko ljudje ugotovijo, da bi bilo delo opravljeno hitreje in bolj enostavno, če bi si pomagali s kompresorjem. Kompresor lahko uporabite kot pomoč pri barvanju vrtne ograje ali ute, z njim lahko v nekaj minutah na kup spihate vse listje, ki ga je veter nanesel na dvorišče, uporabite ga lahko za polnjenje različnih naprav, za enostavno zabijanje žebljev v les, za polnjenje avtomobilskih gum in še kaj. Gre za res vsestransko orodje, ki vam bo olajšalo marsikatero delo, zato se splača razmisliti o njegovem nakupu.

Kompresorji in njihova uporabnost

Kot že rečeno, gre za stvar, ki nam pride prav pri marsikaterem opravilu, tako v industriji kot pri domačih opravilih. Njegovo delovanje temelji na tem, da mehansko energijo pretvori v stisnjen zrak. Kot se večina orodij in stvari loči na več različnih »tipov«, tudi kompresorji niso le ene vrste, ampak jih je več. Glede na način delovanja jih ločimo na več skupin, kot na primer na izpodrivne ali prostorninske kompresorje in na pretočne oziroma turbinske. Uporablja se jih za več stvari, od polnjenja naprav, brizganja barve, razpihavanja listja, zabijanja žebljev, čiščenja prostorov, polnjena gum in še kaj bi se našlo. Ker niso pretežki, hkrati pa so uporabni za različne stvari, jih čedalje pogosteje uporabljajo tudi v gradbeništvu, saj tako delavci delo opravijo hitreje, kar pomeni, da bodo v določenem času postorili bistveno več, kot bi sicer. Posledično so projekti končani v krajšem času, delavci so pri delu manj obremenjeni, končni rezultat pa je zelo kakovosten.

kompresorji
Delovanje kompresorjev temelji na pretvarjanju mehanske energije v stisnjen zrak.

Vrste kompresorjev

Obstajajo različne vrste kompresorjev, med katerimi so eni bolj, drugi pa manj znani. Med bolj poznanimi in tudi največkrat uporabljenimi so zagotovo vijačni, batni in dentalni kompresorji, puhala ter ventilatorji. Pa se na kratko posvetimo vsakemu izmed naštetih. Puhala so zelo uporabna pri transportu plinov in vode, z njimi se da lepo izpirati filtre, uporabljajo pa se predvsem v kemični in jeklarski industriji. Odlika, s katero se lahko pohvalijo vijačni kompresorji je, da so zelo zanesljivi in imajo res dolgo življenjsko dobo, zaradi česar se veliko uporabljajo predvsem v industriji. Za razliko od batnih je njihovo delovanje precej tišje. Ko že govorimo o batnih kompresorjih, je treba omeniti, da jih najpogosteje najdemo v avtomobilski industriji, saj z njimi poganjajo pnevmatična orodja. Ventilatorji so v bistvu malo večji kompresorji, ki se jih uporablja pri prezračevanju rudnikov oziroma drugih zaprtih prostorov. In končno še dentalni kompresorji – ti se, kot ste verjetno sklepali že iz imena, uporabljajo v zdravstvu oziroma v laboratorijih.

Seveda lahko pri svojem delu uporabite katerikoli kompresor, tu so omenjene le najpogostejše uporabe določenega tipa kompresorja na določenem področju, kar pa ne pomeni, da morate za razpihavanje listja uporabiti točno določen kompresor. Katerikoli kompresor bo v redu, važno je le, da je delo hitreje in enostavneje narejeno.

Moč kompresorjev in njihovo delovanje

Prvotni namen kompresorjev je, da postopno povečujejo energijo pri stisljivih snoveh. Ko se zmanjšuje volumen snovi, se veča njen tlak. Za to, da kompresorji sploh delujejo, potrebujete nek vir energije (na primer elektriko), ki se potem v kompresorju spremni v tlačno energijo.
Seveda pa niso vsi kompresorji enaki – med seboj se razlikujejo predvsem po svoji moči oziroma zmogljivosti. Ob tem stavku vam je na misel zagotovo prišlo vprašanje, kako veste, kako močen kompresor potrebujete. To vprašanje je hitro rešljivo – enostavno zračunajte, koliko pretoka približno potrebujejo orodja, ki jih boste priklopili na kompresor, dobljeni številki prištejte 30 % in številka, ki jo dobite, je številka, ki vam pove, kako močen kompresor bi potrebovali. Če se vam to računanje zdi prezahtevno, se obrnite na specializirane prodajalce, ki vam bodo znali svetovati in pomagati, da boste izbrali najprimernejši kompresor. Nič ni narobe, če izberete močnejši kompresor, večja težava bi bila, če bi kupili šibkejšega.

kompresorji
Kompresorji se med seboj razlikujejo po moči.

Na koncu je treba vseeno omeniti, da gre za dokaj glasne naprave, ne glede na to, kakšen tip kompresorja kupite. Na splošno naj bi veljalo, da večji kot je kompresor, več hrupa bo oddajal, a ravno zaradi tega naj bi bil bolj zmogljiv (imel večjo moč). Nekatere naprave imajo sicer ohišje, ki preprečuje hrup, a vseeno je bolje, da kompresor uporabljate nekje oziroma takrat, ko bo motil čim manj ljudi. Verjetno si nihče ne želi, da bi ga ves čas motil hrup kompresorja, zato bodite uvidevni in ga uporabljajte ob spodobnih urah in dnevih v tednu.

Ob koncu tega članka ste gotovo dobili že nekaj idej, za kaj vse vam bi prišel prav kompresor, morda ste dobili idejo za kakšen nov domač projekt, ali pa ste dobili rešitev za delo, s katerim se že dolgo ukvarjate, pa mu kar ni videti konca. Kompresorji so večnamenski in verjemite, da vam ne bo žal, če si omislite svojega.

Rate this post