Kaj je artroza?

Bolečine v kolenu in  artroza je pogosta degenerativna bolezen, ki lahko prizadene katerikoli sklep v telesu. Najpogosteje se artroza nahaja v sklepih, kateri prenašajo večino teže našega telesa in so uporabljeni pri vsakodnevnem selu, torej to so v kolenu, kolku, hrbtenici, sklepov dlani in v prstih. Vendar to pa ni vse, lahko je tudi povzročitelj vnetja in bolečine v prizadetih sklepih, kar pa se imenuje osteoartritis.

Artroza ponavadi večino ljudi prizadene v kolenih. Simptomi te bolezni se ponavadi ne pojavljajo vendar, če se se z časom le še postopoma slabšajo. Znaki pa so naslednji; bolečine v kolenu ter občutljivost in okorelost sklepov (bolijo med premikanjem okončin, na dotik ali okoli, ki so ponavadi med hojo, uporabo rok še posebej zvečer ko so sklepi utrujeni in po neaktivnosti), oteklina (vnetje mehkih tkiv, notranje sklepne ovojnice, ki so kot kostni izrastki ali osteofiti) in pa še zmanjšana gibljivost in občutek zatikanja v sklepu (pokanje, škripanje, hreščanje, zatikanje).

sklep

Zakaj pa se artroza pojavi? Nastane, ko je prisotna prevelika obremenitev sklepov, v starosti pa je to normalen pojav. Na pojav vpliva tudi spol, prevelika telesna teža in genetska predispozicija. Če je prisotna artroza na zdravem hrustancu je trenje večje, kar sčasoma povzroča težave. Zato pa imamo tukaj rešitev, vendar vsi ti procesi ne potekajo tako gladko in spremembe, ki iti na boljše ponavadi povzročijo še večje vnetje, bolečine, otekline in oteženo gibanje v sklepu. To se lahko zgodi samo pri procesih kot so tvorba kostnih izrastkov, vnetje notranje sklepne ovojnice in pa pri vezeh in mišicah. Da bi ublažili bolečine imamo zato tu na voljo smrekovita mazila, ki nam bodo pomagala. Zaupajte le najboljšim strokovnjakom in njihovim predpisom, saj le oni vedo kaj je najboljše za vas. Živi se le enkrat, tako da zakaj bi se mučili in živeli v bolečinah, ko pa tega ni potrebno.

Rate this post