Fizioterapija, za hitrejše okrevanje

Gotovo ste si že kdaj zaležali vrat, nategnili mišico ali pa se poškodovali. V takih primerih nam zelo prav pride fizioterapija, ki nam s posebno masažo olajša bolečine in poskrbi za hitrejše okrevanje. Velikokrat slišite da kakšna nosečnica trpi za hudimi bolečinami v križu, saj ji dodatna teža bremeni hrbtne mišice. Takrat ji lahko pomaga fizioterapija. Izkušeni fizioterapevti poskrbijo za relaksacijo mišic in preprečijo nadaljnje poškodbe.

 

fizioterapija

 

Fizioterapija je medicinska veda, ki krepi in ohranja gibalne sposobnosti posameznika. Nosečnica z bolečinami v križu, športnik s poškodbo ali pa otrok po zlomu noge, pri vseh je del zdravljenja tudi fizioterapija, ki poskrbi za rehabilitacijo, oziroma čim hitrejše okrevanje. To je še posebej pomembno pri profesionalnih športnikih, kateri se morajo čimprej vrniti na stare tirnice z enako fizično zmogljivostjo. Fizioterapija pa je pomembna tudi kot del preventive, za krepitev mišic in sklepov, naprimer pri starostnikih. Obstajajo tudi posebne raztezalne vaje po navodilih fizioterapevta, ki jih lahko izvaja vsak posameznik doma. Nekateri pa se glede na njihove težave odločijo za fizioterapijo v vodi. To je posebej priljubljeno pri starostnikih, ki vedo, da je redno gibanje in razgibavanje pomembno za utrditev mišic in krepitev sklepov.

V Sloveniji je velik problem s čakalnimi dobami tudi za fizioterapijo. Osebni zdravnik se po pogovoru z nami, glede naših težav odloči, kdaj potrebujemo obisk pri fizioterapevtu. Izda nam napotnico, na kateri je označena nujnost obiska, na podlagi tega pa potem dobimo datum pregleda, oziroma obiska pri fizioterapevtu. Ker pa v našem zdravstvu vlada nemogoče stanje in so čakalne dobe vsepovsod predolge, boste tudi na fizioterapevta dolgo čakali, ne glede na vaše bolečine in na nujnost okrevanja. Seveda pa se lahko odločite za samoplačniški obisk, do katerega lahko pridete v enem tednu, vendar pa boste za to tudi plačali primerno ceno. Seveda, ko gre za naše zdravje, ponavadi ne razmišljamo o ceni, zato smo za to, da je fizioterapija uspešna, pripravljeni plačati kolikor je potrebno.