cena sončne elektrarne

Kakšna bo cena sončne elektrarne za vas

Cena sončne elektrarne je lahko zelo različna, ker je odvisna od velikosti elektrarne, njene moči in kvalitete panelov. Kakšna je cena izgradnje sončne elektrarne, pa je v končni fazi odvisno tudi od tega, ali boste upravičeni do subvencije in ali boste zanjo zaprosili, kar bo ceno vaše elektrarne precej zmanjšala, tako, da se vam bo investicija povrnila že v nekaj letih. Največ pa je cena sončne elektrarne odvisna od velikosti same elektrarne, ki pa se jo izračuna tako, da se pregleda poraba vaših električnih porabnikov sedaj ali pa v bodoče, koliko se načrtuje porabe električne energije na mesec. Seveda se elektrike v starih hišah porabi ponavadi več, kot v novogradnjah.

cena sončne elektrarne

Cena sončne elektrarne pa je odvisna tudi od kakovosti električnih panelov. Sicer je treba biti tukaj zelo previden, ker cenejši paneli še ne pomenijo, da bo vaša elektrarna tudi zares cenejša. To pa zato, ker najbolj kakovostni in tudi najdražji paneli imajo veliko večjo učinkovitost, kot ceneni paneli, zato jih boste dejansko potrebovali precej manj, kot bi jih morali namestiti za enako količino elektrike z manj učinkovitimi paneli. Tukaj je lahko cena sončne elektrarne močno varljiva in se je nujno posvetovati s strokovnjakom.

Strokovnjak bo prišel pogledat, kakšna je vaša situacija, poraba, kakšne so potrebe in gledal bo tudi na podnebje, koliko imate pri vas sončnih dni. Samo takrat namreč dobri paneli proizvajajo elektriko, drugače pa ne in jo boste morali črpat nazaj iz sistema, da jo boste imeli dovolj, še posebej pozimi.

Končna cena sončne elektrarne se odvisna tudi od višine subvencije, ki je lahko precej visoka, tudi dvajset tisočakov. Odvisno je, kdaj gradite elektrarno, kakšni razpisi so takrat in kdo jih razpisuje. Vendar vam bodo mojstri pomagali najti pravi razpis in se tudi prijaviti, ker je precej komplicirano. Pogoj pa je, da je vaša elektrarna priklopljena na sistemsko elektriko, kar vam bodo tudi oni uredili na ključ.

Rate this post