AED

Ali potrebujete AED – avtomatski eksterni defibrilator

AED vam lahko med srčnim zastojem reši življenje in ga naročite tukaj https://www.defibaed.si/. Pretehtajte prednosti in slabosti, da vidite, ali bi AED morali kupiti za doma ali v podjetju. Na javnih mestih pa so večinoma že nameščeni in vsem dostopni. Naprava, ki se uporablja, se imenuje defibrilator in njegova uporaba ni omejena na bolnišnično okolje. Te lahke, prenosne naprave so na voljo brez recepta. Ljudje s hudo srčno boleznijo, ki jim grozi nenaden srčni zastoj, bi lahko razmislili o uporabi te naprave. Toda oživi lahko ljudi le z določeno vrsto nepravilnega srčnega ritma. Pogovorite se s ponudnikom zdravstvenih storitev o tem, ali bi vam lahko lastništvo tega aparata pomagalo rešiti življenje.

AED

AED se uporabljajo za oživitev osebe po nenadnem srčnem zastoju. To se običajno zgodi, ko motnja v električni aktivnosti srca povzroči nevarno hiter srčni utrip (ventrikularna tahikardija) ali hiter in nepravilen srčni utrip (ventrikularna fibrilacija). Kateri koli od teh nerednih srčnih ritmov preprečuje učinkovito črpanje srca in lahko povzroči njegovo zaustavitev.

Ko se to zgodi, možgani in drugi vitalni organi ne dobijo krvi in kisika, ki ju potrebujejo. To zahteva zdravljenje v nekaj minutah, da se prepreči smrt. Prej ko se srčni ritem vzpostavi, večja je možnost, da ne bo prišlo do trajne poškodbe možganov in drugih organov. Če je AED v bližini nekoga, ki ima ventrikularno fibrilacijo ali ventrikularno tahikardijo, ga lahko uporabi mimoidoči na javnem mestu ali družinski član, da srce vrne v normalen ritem. Uporaba te naprave bi lahko rešila življenje.

Kardiopulmonalno oživljanje (CPR) po srčnem zastoju lahko za nekaj časa ohrani pretok krvi v srce in možgane. Toda pogosto lahko samo defibrilacija ponovno vzpostavi srčni ritem. Ta zdravljenja skupaj lahko izboljšajo možnosti preživetja. Če je nekdo omedlel in morda potrebuje AED najprej preverite, ali oseba diha in ima utrip. Če ne čutite utripa in oseba ne diha, pokličite nujno pomoč. Če so prisotne druge osebe, lahko ena oseba pokliče 112, medtem ko druga pripravi napravo. Če ste sami, najprej pokličite 112 ali službo za nujne primere, da se prepričate, ali je pomoč na poti.