kakav

Kakav ne šteje pod sladko pregreho

Kakav je posušeno seme kakavovca in vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov ter mineralov. Je prav bogastvo, saj so Azteki in Maji uporabljali kakavova zrna kot plačilno sredstvo. Pa vi, imate radi kakav? Naj vam povem, da to kar kupite v trgovini pod imenom kakav, ni ravno čisto pravi kakav. Pravi kakav je namreč izredno grenek in prav nič sladek in okusen kot je kupljen kakav na trgovskih policah. Kupljenemu ravno zaradi prodaje dodajo še veliko drugih sestavin med drugimi tudi sladkor, zato da je na koncu vse skupaj bolj užitno in seveda bolj prodajano.

kakav

Če boste pili pravi kakav, brez dodatkov, ga lahko spijete v neomejenih količinah, saj ga ne štejemo med sladko pregreho. Medtem ko kupljen kakav ni priporočljiv za uživanje v neomejenih količinah, pa vendar ne bo nič narobe če si vsakodnevno privoščite skodelico. Kakav vsebuje ogromno antioksidantov, pravzaprav bi lahko rekli da jih vsebuje največ, več od borovnic in več od rdečega vina ali jagod. Ima tudi visoko vsebnost magnezija, kar skrbi za boljši pretok krvi, kisika in hranilnih snovi. Še ena zelo dobra sestavina in to je železo. Vemo da brez železa oziroma ob pomanjkanju postanemo slabokrvni. Zatorej je zelo priporočljiv še posebaj pri ženskah, ki veliko železa izgubijo ob močnih menstruacijah.

Pa naj še kdo reče da kakav ni zdravilen. Vsebuje ogromno mineralov, vitaminov, vsebuje tudi topne prehranske vlaknine, ki dobrodejno vplivajo na naš prebavni sistem. Res so pozitivne učinkovine v tem našem kakavu, zato lahko mirno rečete osebi, ki pravi da pretiravate s pitjem kakava, da naj si prebere kakšen članek o pozitivnih učinkih kakava. Veliko oseb pred spanjem popije kozarec toplega mleka ali pa toplega kakava, to jih namreč umiri in lažje zaspijo. Kakav pa je predvsem priljubljen pri otrocih, saj je sladek napitek in če ga mešamo z mlekom, je tudi priporočljiv za otroke, saj tako dobijo tudi nekaj kalcija.