čistilne naprave

Katere čistilne naprave se bolj splačajo?

Čistilne naprave so po zakonu obvezne tam, kjer ni možnosti za priključitev na javni čistilni sistem in se uporabljajo stare pretočne greznice, ki niso več dovoljene že kar nekaj let. Z njimi očistimo odpadne vode in jih lahko spustimo v naravo ali pa odvažamo na varno mesto s tem pa ohranimo naravo čisto ter tudi podtalnico. Vse čistilne naprave delujejo podobno in sicer tako, da se vse dogaja avtomatsko, z bakterijami razgradijo  umazanijo, ki se usede na dno, čista voda pa odteče naprej.

čistilne naprave

Usedline je potrebno vsake toliko časa odpeljati na varno mesto, kar naredi komunala, enako, kot je to v navadi pori greznicah, s tem, da je voda, ki priteče iz čistilne naprave dosti bolj čista. Treba je le paziti, da v čistilne naprave ne zaidejo stvari, ki niso topne, na primer kosi laka, lasje, damski vložki, plastika, vrečke. Poškodujejo pa jih lahko tudi kemikalije, barve, topila ki nikakor ne sodijo v te naprave.

Sta dve vrsti čistilnih naprav na trgu, ki enako delujeta, razlika je v obstojnosti. Največkrat se gradijo betonske čistilne naprave, ki so najbolj ekološke in naravne ter najbolj obstojne, dejansko so večne, saj beton traja res dolgo, kar je podobno pri greznicah. Gradijo se nekoliko dlje kot plastične, katere so lažje za montažo. Se pa bolj splačajo, če se jih da namestiti.

Plastične čistilne naprave se praviloma namestijo tam, kjer je neugoden teren in se betonske ne da zgraditi, potem pride prav tudi plastična čistilna naprava. njena življenjska doba je gotovo nekoliko krajša, lahko pride do tega, da plastika popusti in poči oziroma sčasoma preperi, potem je treba napravo zamenjati. Hkrati je manj ekološka, ker in narejena in naravnih materialov, kot betonska.

Katero lahko namestite pri vas, vam bo odgovoril strokovnjak za čistilne naprave in vam svetoval, kako velika naj bo glede na to, kakšna površina stavbe je in koliko se uporabljajo sanitarije ter ostale fekalne ter odpadne vode v stavbi.

Rate this post